Gå til Rogalandteater.no

BLODIG ALVOR

Category:

Regissør: Tatu Hämäläinen Dramatiker: Yasmina Reza Oversatt av: Christine Amadou Regissør: Audny Chris Holsen Scenograf og kostymedesigner: Olav Myrtvedt Koreograf: Sigrid Edvardsson Lysdesigner: Haakon Espeland Dramaturg: Carl Jørn Johansen Maskør: Jill Tonje Holter Medvirkende: Even Stormoen, Mareike Wang, Øystein Martinsen og Marianne Holter Foto og grafisk design: Stig Håvard Dirdal Forlag: Nordiska ApS


LES MER

About

– MED HØY GJENNKJENNELSESFAKTOR

Hvor siviliserte er vi egentlig når vi trår hverandre for nære og kaffen byttes ut med sprit?

Vi avsluttet høstsesongen på Hovedscenen med suksesskomedien Blodig Alvor. To dannede foreldrepar møtes etter at sønnene deres har vært i slåsskamp. Det begynner med forsoningsvilje og tilbud om en kopp kaffe og et kakestykke, men dannelsen slår sprekker når de nærmer seg sakens kjerne: Hvem sladret og hvem slo?

Til tross for at begge foreldrepar er dannede mennesker som har satt sjøbein i den øvre middelklasse og er vant til å løse konflikter med rasjonalitet og åpenhet, viser det seg at det ikke skal så mye til før villdyret våkner i foreldrene når barna blir angrepet.

Blodig Alvor er en herlig studie i hvordan to foreldrepar går fra en sivilisert overflate til villmanns instinkt når det er snakk om å forsvare familieinteressene utenfor husets fire vegger. Med snert og humor ofres både etikk og moral for å vinne en diskusjon på vegne av sitt avkom.

Blodig Alvor var underholdningsteater, men samtidig et nådeløst kammerspill. Her skiftet og bølget alliansene etter hva den enkelte finner hensiktsmessig i øyeblikket. Og det er viser seg at de som hevder å gjøre verden til et bedre sted, mer enn gjerne blir krigshissere når ens egen «klan» blir angrepet. Det finnes med andre ord problemer en god prat og felles konsum av kaffe ikke kan løse.

Det er den franske forfatteren Yasmina Reza som har skrevet «Blodig alvor» og stykket har gått sin seiersgang over hele verden. Stykket vant i 2009 tre Tony-priser blant annet for beste stykke samt at det samme år vant den britiske Laurence Olivier-prisen for beste komedie. Store navn som blant annet Ralph Fiennes, Jeff Daniels, James Gandolfini Marcia Gay Harden og Lucy Liu har hatt roller i denne prisvinnende komedien. I tillegg ble teksten filmatisert av Roman Polanski i 2011 i filmen med samme navn.

Marianne Holter ble nominet til årets beste skuespiller for sin tolkning av rollen som Veronique.

Les anmeldselse her

Forlag: NordiskaApS